This blog has reached the end of Thanks all friends for all the years we have traveled in the world of music together. Goodbye!!!

Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Σπυριδούλα-Νάυλον Ντέφια και Ψόφια Κέφια (1982) Τα Υπόγεια Ρεύματα - Παραλογές (1995) Αγάπη Πιο Κρύα Από Το Θάνατο (1997)






Οι Σπυριδούλα είναι ελληνικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70. Συνεργάστηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο με τον οποίο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Φλου, έναν δίσκο που θεωρείται από τους σημαντικότερους στην ιστορία του ελληνόφωνου ροκ.


Ίστορικό

Σχηματισμος

Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο (κιθάρα) τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Οι αδερφοί Σπυρόπουλοι είχαν συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στο συγκρότημα Last Barricade. Το όνομα το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη,θύματος ενός εγκλήματος που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 1956. Η 12χρονη οικιακή βοηθός είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που την μεγάλωνε. Οι Σπυριδούλα ξεκίνησαν συναυλιες όπου έπαιζαν κατά κύριο λόγο διασκευές από Rolling Stones, Lou Reed, Velvet Underground καθώς και μπλουζ και γρήγορα τράβηξε το ενδιαφέρον του σχετικού κοινού. Το 1978 είχαν ήδη αποχωρήσει οι Κουρεμένος, Κοτσμανίδης και Μπλαζής, με τον τελευταίο να αντικαθίσταται από τον Τόλη Μαστρόκαλο ενώ λίγο μετά ο Μουζακίτης αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Φωτοδήμο.


Νάυλον Ντέφια και Ψόφια Κέφια και διάλυση


Μετά από μια σύντομη περίοδο ζωντανών εμφανίσεων, το συγκρότημα μπήκε στη περιπέτεια των ανακατατάξεων και απ' τις τάξεις του πέρασαν αρκετοί μουσικοί, όπως ο Νίκος Ζιώγαλας (τραγούδι), ο Πάνος Κατσιμίχας (φυσαρμόνικα, τραγούδι), ο Bees (ντραμς) κ.α. Το 1982 βρίσκουμε τους αδελφούς Σπυρόπουλου μαζί με την Μελίνα Καρακώστα (μπάσο), τον Άκη Περδίκη (ντραμς) και τον Παύλο Βακατάτση (τραγούδι, πλήκτρα), με τους οποίους ηχογράφησαν το άλμπουμ Νάυλον Ντέφια Και Ψόφια Κέφια, που έτυχε θερμής ανταπόκρισης από το κοινο, το δε ομώνυμο τραγούδι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια-σταθμούς της ελληνόφωνης ροκ δισκογραφίας. Τρία χρόνια μετά κι αφού ο Νίκος Δόικας είχε αντικαταστήσει την Μελίνα Καρακώστα, το σχήμα διάλυσε και οι Σπυρόπουλοι έφτιαξαν στα τέλη του '86 την Συμμορία.

Tracklist

01.Den 8a Me 3anadeis
02.Xoyligkans
03.Mpalanta
04.Oyte Dyo Le3eis
05.Oso Ki An 8elw
06.Naylon Ntefia Kai Psofia Kefia
07.Hli8ia Polh
08.Leykes Oroseires
09.Kitrino Fws
10.Ayrio Kaneis Den 3erei



                                       


Τα Υπόγεια Ρεύματα είναι ελληνικό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε το 1992 στην Αθήνα.

Ιστορία

Όταν ο Κώστας Κοντοβάς (πλήκτρα), ο Γρηγόρης Κλιούμης (κιθάρα και φωνή), ο Γιάννης Κυριακός (μπάσο), ο Δημήτρης Αργύρης (κιθάρα) και ο Παναγιώτης Μεταλληνός (τύμπανα), βρέθηκαν στο ίδιο περιβάλλον, θέλησαν να δημιουργήσουν την "κοινή τους μουσική", τραγούδια που θα εκφράζουν (θεματικά και αισθητικά) τον καθένα τους. Έτυχε ένας από το συγκρότημα, ο Κώστας Κοντοβάς, να δουλεύει στον Μελωδία FM ως ηχολήπτης. Έτσι έγιναν οι πρώτες γνωριμίες με πρόσωπα του χώρου[1]. Μια ηχογραφημένη πρόβα τους σε κασέτα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Τικ-Τακ της Καλλιθέας, έφτασε στ' αυτιά του Δημήτρη Χατζόπουλου, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος Ο Μάγος Κοιτάζει την Πόλη, το φθινόπωρο του 1994 από την Έβδομη Διάσταση. Στην ομάδα προστίθεται ο Μάρκος Τσατσούλης (φλάουτο, κρουστά και φωνητικά). Σε λιγότερο από ένα χρόνο το συγκρότημα υπογράφει συμβόλαιο με την FM Records, και στα τέλη του 1995 κυκλοφορεί τις Παραλογές με 11 καινούργια τραγούδια.

Tracklist

01 San erima karavia
02 Kyriaki
03 Asimenia sfika
04 O orthros ton psyxon
05 Xartines lekseis
06 Ymnos 414
07 Nanourisma
08 Septemvris
09 Sto ypsos ton mation mou
10 O magos koitazei tin poli
11 Mple alysides







Οι «ΑΓΑΠΗ ΠΙΟ ΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ» δημιουργήθηκαν το 1990.
Εκαναν στο διάστημα της 10ετίας λίγες επιλεγμένες συναυλίες. Ο 1ος τους δίσκος ήταν 1 7″ που κυκλοφόρησε το 1995. Ο μεγάλος μοναδικός μέχρι σήμερα ομώνυμος δίσκος τους βγήκε το 1997.

Χρησιμοποιούν κιθάρες, σαξόφωνο και drum machine και καθόλου μπάσο! Τα τραγούδια τους με τον καταλυτικό ρυθμό που δίνει η σύγκρουση του σαξόφωνου με τις κολασμένες κιθάρες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί acid rock!

Οι ευαίσθητοι, λυρικοί και αφαιρετικοί συχνά στίχοι τους σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή μουσική, δημιουργούν ίσως το πιο απρόβλεπτο μουσικό αποτέλεσμα στον χώρο του ελληνικού ροκ.

Band:
Νομικός Γιάννης – Κιθάρα
Χωριανόπουλος Δημήτρης – Κιθάρα
Καραμούζης Ηλίας – Φωνητικά, Σαξόφωνο



Tracklist:

1. Όσο Λευκά Είναι Τα Χέρια Της
2. Σ’αυτά Τα Κύτταρα
3. Φάντασμα
4. Κάτι Συμβαίνει Βαθιά Μέσα Μου
5. Call Girl
6. The Old Castle (M.P. Mussorgsky)
7. Έντομο-Χορευτής
8. (Ο Γελωτοποιός Χορεύει) Στο Ρυθμό Του Βήματος Σου
9. Νέα Αρχή
10. Κορμί



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου