This blog has reached the end of Thanks all friends for all the years we have traveled in the world of music together. Goodbye!!!

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΝΑ ΕΧΕΙΣ ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ - Έριχ Φρομ





Ένα μεγάλο μανιφέστο μιας νέας κοινωνικής και ψυχολογικής επανάστασης για να σωθεί ό επαπειλούμενος πλανήτης μας: Να έχεις ή να είσαι; Είναι οι σκέψεις μιας ολόκληρης ζωής ενός από τους πιο διεισδυτικούς κοινωνικούς αναλυτές.

Οι θέσεις τού Έριχ Φρόμ, σ’ αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, είναι ότι δύο τρόποι ύπαρξης παλεύουν για το πνεύμα τής ανθρωπότητας: Ό τρόπος ύπαρξης στη βάση τού έχειν, με επίκεντρο του την κατοχή και απόκτηση υλικών αγαθών, τη δύναμη και την επιθετικότητα, και πού αποτελεί τη βάση για τέτοια κακά όπως ή πλεονεξία, ό φθόνος και ή βία. Και ό τρόπος ύπαρξης στη βάση τού είναι , πού βασίζεται στην αγάπη, στη χαρά τού να μοιράζεσαι και σε δραστηριότητες όχι άχρηστες άλλα παραγωγικές και με νόημα.

Ό Φρόμ βλέπει την πρώτη ροπή να φέρνει τον κόσμο στο χείλος τής ψυχολογικής και οικολογικής καταστροφής και διαγράφει ένα έξυπνο πρόγραμμα για την κοινωνικοοικονομική αλλαγή πού θα μπορούσε πράγματι να σταματήσει τον κόσμο από την καταστροφική του πορεία.

Γραμμένο το 1978 δυστυχώς μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ σε φίλε...
    Και το έψαχνα πολύ καιρό τώρα...
    εννοείται, το καβάντζωσα για μελέτη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα φίλε μου Νοσταλγέ καλή μελέτη! Αυτό το βιβλίο ειναι πραγματικά επικίνδυνο για το σημερινό μας τρόπο σκέψης πόσο μάλλον για το σύστημα στο οποίο ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή